De ondernemer
Het CPB ( Centraal Planbureau) deed recent onderzoek naar de positie van ZZP’ers: Wat blijkt? 1 op de 7 ZZP’ers leeft onder de armoedegrens. Bovendien is het leeuwendeel van de ZZP’ers niet afdoende verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid. Pensioenopbouw is de meesten ook niet gegeven. Meestal vanwege het simpele feit dat de gemiddelde zzp’er niets overhoudt om ‘weg te zetten’ . Overleven heet dat. Toch zou slechts 6% van alle ondernemers, liever in loondienst willen.
Snel rekenend betekent dit dat zelfs mensen onder de armoedegrens liever doorploeteren als zelfstandige dan voor een baas te gaan werken. Waarom dit zo is, vindt ik ook wel een enquête waard..
Vrijheid is dus een belangrijke drijfveer om te doen wat je doet. Daar eet je met liefde een boterham minder om.
Willem Bouwens, hoogleraar sociaal recht aan de VU, ik neem aan in loondienst, vindt dat de ZZP’er teveel wordt gesubsidieerd door de overheid en pleit voor afschaffing van de zelfstandigenaftrek.
Waarom? De ZZP’er biedt te weinig innovatie en zorgt voor te weinig werkgelegenheid. Ook het beroep op bijstand, als het allemaal niet meer lukt met de eenmanszaak, vindt hij een beroerd neveneffect van de onverzekerde ondernemer.
De verleiding is groot om het duel aan te gaan met meneer Bouwens en zijn stellingen te pareren. Ter verdediging zou je kunnen aanvoeren dat een ingehuurde ZZP’er, vaak per uur, of dagdeel betaald, buitengewoon effectief moet zijn en resultaat moet boeken, elke dag weer, om zijn toekomst veilig te stellen. Een mooi afgeleverde opdracht is immers de beste voorspeller van de toekomst: Je wordt sneller teruggevraagd.
Als werknemer in loondienst mag je best es wat internetten of appen tussendoor, of een off day hebben en thuis blijven. Je ligt er echt niet zomaar uit, daar is dossieropbouw voor nodig. Maar ja; het wordt al snel modder gooien en dat is beneden elke stand van de ZZP’er. Hebben we ook geen tijd voor.
Ellen Lejeune
Trainingsacteur Buro Wittenburg